Jedno z ulubionych (i popisowych) dań mojego Męża…i tym razem on był szefem kuchni 🙂 Za co je lubimy oprócz wyśmienitego smaku? Jest jednogarnkowe więc nie ma dużo rzeczy do sprzątania po 😉 Najlepsze jesienią kiedy trwa sezon na kabaczki.
Co będzie potrzebne:
– kabaczek
– 300 g mięsa mielonego- torebka ryżu- jajko- świeże zioła: tymianek, oregano, bazylia- 200 ml bulionu- 500 g pokrojonych drobno pomidorów – łyżka śmietanyWykonanie:
Kabaczek obrać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazdo nasienne.
Ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. W misce wymieszać ugotowany ryż, surowe mięso mielone (u mnie wieprzowo – wołowe), jajko, posiekane zioła, przyprawić solą i pieprzem. Do farszu można też dodać pieczarki, czosnek, cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę.
Wypełnić kabaczki farszem z „górką”. Do naczynia żaroodpornego lub rondla wlać bulion, wsadzić kabaczki i dusić na małym ogniu. Wrzucić posiekane pomidory (obrane i bez gniazd nasiennych) i nadal podgrzewać aż kabaczek zmięknie a farsz będzie gotowy (około 30 minut). Kabaczki wyjąć na talerze. Do sosu dodać śmietanę, wymieszać i polać kabaczki.
Skomentuj