Wraz z końcem wakacji pojawiają się w sklepach dynie. Dlaczego warto sięgnąć po to warzywo? Jest nie tylko niskokaloryczne, zawiera też ważne witaminy (z grupy B), beta karoten  jak i minerały (potas, wapń, fosfor). Pamiętajcie również o pestkach dyni, które są cennym źródłem cynku i magnezu.
Dzisiaj królowały u mnie dyniowe drożdżówki o cudownym cynamonowym aromacie. Bułki są w kształcie ślimaków co bardzo odpowiadało Łucji, która mogła sobie odrywać ciasto po kawałku. Inspiracją był przepis z Moich wypieków odchudzony o sporą ilość cukru chociaż wersja dla dorosłych była obficie polana lukrem 🙂

Co będzie potrzebne :

– 80 ml letniego mleka
– 60 ml letniej wody
– łyżka rozpuszczonego masła
– 180 ml puree z dyni*
– duże jajko
– 3 łyżki brązowego cukru nierafinowanego
– łyżeczka soli
– łyżeczka esencji pomarańczowej
– 830 ml mąki (ok 3 i 1/3 szklanki)
– 7 g suszonych drożdży
– łyżeczka cynamonu
Dodatkowo :
– 50 g rozpuszczonego masła
– 5 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego
– 2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie :

W naczyniu umieścić suche składniki, dodać do nich wymieszane mokre składniki i zagnieść ciasto. Przydatny jest mikser z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego lub maszyna do chleba (umieszczamy składniki: najpierw mokre, potem suche, na końcu drożdże). Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie krótko wyrobić ciasto, rozwałkować je na placek o wielkości ok 30×40 cm. Ciasto posmarować rozpuszczonym masłem i posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem.

image

Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Pokroić na 16 plastrów, ułożyć je rozcięciem do góry, przykryć lnianą ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia (ok 35-40 minut).

image

image

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20-25 minut. Jeszcze ciepłe można polukrować (cukier puder wymieszany z wodą i sokiem z cytryny do pożądanej gęstości).

* Puree najłatwiej przygotować w piekarniku – dynię kroimy na ósemki, wydrążamy gniazdo nasienne i pieczemy pod przykryciem 1,5 godziny w 180 stopniach. Tak przygotowana bardzo łatwo odchodzi od skórki, wystarczy ją rozgnieść widelcem lub zblendować