Kolejna hinduska potrawa na naszym stole – wegetariański gulasz na bazie soczewicy z dodatkiem dyni, na którą właśnie rozpoczyna się sezon. Dodatek szpinaku ożywia potrawę, nadaje jej świeżości. Przepis zaczerpnięty z Kwestii smaku.

Co będzie potrzebne :

– szklanka czerwonej soczewicy
– 400 ml bulionu warzywnego lub wody
– 400 ml mleka kokosowego
– 500 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
– 2 łyżki oleju kokosowego
– łyżeczka chilli w płatkach (ja jeszcze dodałam na koniec 3 łyżeczki sambal oelek)
– łyżeczka kurkumy
– 2 cm kawałek imbiru
– ząbek czosnku
– pół małej cebuli
– łyżeczka mielonej kolendry
– 3 garście młodego szpinaku
– świeża kolendra do posypania

Wykonanie :

Soczewicę wypłukać i odsączyć. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pokrojoną dynię przez 10 minut. Na dwie minuty przed końcem smażenia dodać starty imbir, wyciśnięty ząbek czosnku, drobno pokrojoną cebulę i mieloną kolendrę.
W tym czasie przygotować soczewicę: opłukaną zalać połową  bulionu/wody i połową mleka kokosowego wraz z przyprawami: chilli i kurkumą. Gotować pod lekko uchyloną pokrywką przez 10 minut na niedużym ogniu.
Do przesmażonej dyni wlać resztę bulionu i mleka kokosowego. Zagotować i przelać do garnka z soczewicą. Dusić razem kolejne 10 minut. Na koniec dodać szpinak, przemieszać i nakładać na talerze. Posypać posiekaną kolendrą.

Reklamy