Soczysty kurczak, który świetnie smakuje zarówno pieczony jak i grillowany. Do tego fasolka szparagowa i pomidory, czyli warzywa, na które teraz sezon w pełni – w sam raz na letni obiad. Inspiracją był  przepis Jamiego Olivera.

Co będzie potrzebne :

– 2 piersi lub 4 udka z kurczaka z wolnego wybiegu
– gałązka rozmarynu
– cytryna
– 1,5 łyżki syropu klonowego
– 400 g fasolki szparagowej
– 12 pomidorów koktajlowych gałązkowych  (lub więcej małych)
– łyżeczka musztardy francuskiej
– oliwa
– sól, pieprz

Wykonanie:

Przygotować marynatę – skórkę i sok z połowy cytryny wymieszać z posiekanym rozmarynem, łyżką syropu klonowego i oliwą. Doprawić solą i pieprzem, wsadzić mięso na minimum godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić kurczaka (skórą do góry) na około 30 minut, polewając co jakiś czas pozostałą marynatą. Pomidory przekroić na pół, nie rozcinając ich do końca, wstawić do pieca po 10 minutach od rozpoczęcia pieczenia mięsa. Fasolkę ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, ułożyć na talerzu razem z pieczonymi pomidorami i kurczakiem. Polać warzywa dressingiem przygotowanym z soku z drugiej połowy cytryny, musztardy, połowy łyżki syropu klonowego i oliwy.

Reklamy