Pyszny obiad w amerykańskim stylu: burgery wołowe w świetnym towarzystwie karmelizowanej cebulki i prostego sosu koktajlowego 🙂 U nas z grilla, ale możecie też zrobić je na patelni grillowej lub w piekarniku. Polecam z pieczonymi frytkami z rozmarynem i grillowaną kukurydzą.

Co będzie potrzebne :

– 250 g mielonego mięsa wołowego
– pół kromki bułki lub chleba bez skórki  (u mnie żytni)
– małe jajko (może być przepiórcze)
– suszone oregano
– oliwa (chilli)
– duża czerwona cebula
– łyżka brązowego cukru
– łyżka octu balsamicznego
– łyżka majonezu
– łyżka ketchupu
– łyżeczka bourbonu lub whisky
– szczypta chilli
– 6 średnich ziemniaków
– gałązka rozmarynu

Wykonanie :

Burgery:
Pieczywo namoczyć w wodzie, odcisnąć, wymieszać z mięsem, jajkiem, oregano i oliwą. Uformować burgery, smażyć ok 10 minut (po 5 minut z każdej strony).

Karmelizowana cebula:
Cebulę pokroić w półplasterki, zeszklić na maśle klarowanym, dodać cukier, dusić na małym ogniu przez ok 2 minuty, dodać balsamico i dusić kolejne 5-10 minut. Podawać w temperaturze pokojowej.

Sos koktajlowy:
Wymieszać majonez z ketchupem, chilli i alkoholem.

Pieczone frytki:
Ziemniaki obrać, pokroić na ósemki, umyć i podgotować przez kilka minut. Polać oliwą i przyprawić posiekanym rozmarynem. Odparowane i ostudzone ziemniaki upiec lub zgrillować aż będą rumiane na wierzchu i miękkie w środku.

image