Chyba robię się monotematyczna jeśli chodzi o placki, ale jeśli chodzi o taką formę jedzenia to Łucja nigdy nie odmawia, nawet przy zmniejszonym od upałów apetycie wcina. Łatwo je też wziąć ze sobą jako przekąskę na szaleństwo na placu zabaw lub na wycieczkę. Tym razem placki zrobiłam na kefirze ale możecie go zastąpić maślanką lub jogurtem.

Co będzie potrzebne (na około 10 placków):

– 300 ml kefiru
– jajko
– 3 łyżki wiórków kokosowych
– 5-6 łyżek mąki
– łyżeczka ekstraktu z wanilii
– półtorej brzoskwini pokrojonej w kostkę

Wykonanie:

Wymieszać wszystkie składniki. Ciasto powinno być dość gęste by można było nakładać porcje łyżką na patelnię. Smażyć na złoty kolor z obu stron na odrobinie oleju kokosowego.

Reklamy