Łucja, która nigdy nie była wybredna, ostatnio przejawia zdecydowaną niechęć do niektórych warzyw, np.cukinii. Ogólnie mam dużo luzu w tym temacie i nie zmuszam jej, wierząc że kiedyś jej się zmieni na lepsze, ale tym razem miałam cukinię z ogródka babci i nie mogłam pozwolić by się zmarnowała 😉 Wymyśliłam więc szybkie, treściwe i smaczne placki ze startych warzyw z dodatki zdrowej (i sycącej) soczewicy.
Co będzie potrzebne:
– 100 ml czerwonej soczewicy
– 1 jajko
– 3 łyżki mąki (u mnie pełnoziarnista)
– cukinia
– 2 nieduże marchewki
– kumin
– płatki chilli
– oliwa
Wykonanie:
Soczewicę ugotować do miękkości, przestudzić i zblendować. Dodać jajko, mąkę, oliwę, starte na tarce cukinię i marchew oraz przyprawy. Wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor na średniej mocy.
Można podać np.z jogurtem z posiekaną miętą.
Skomentuj