Wspaniała letnia sałatka, sycąca dzięki zdrowej ciecierzycy. Ze słodkimi, dojrzałymi pomidorami, słonawą fetą i orzeźwiającą miętą. Delikatnie pikantna choć ja użyłam niedużo chilli, bo sałatka była szykowana na kinder party. Można przygotować z ciecierzycy z puszki lub suszonej uprzednio namoczonej minimum 12 godzin. Przepis od mistrza inspiracji Jamiego Olivera 🙂

Co będzie potrzebne:

– puszka ciecierzycy (lub cztery garście suszonej)
– 2 garści pomidorów (ja użyłam koktajlowych)
– papryczka chilli
– mała czerwona cebula
– sok z połowy cytryny
– oliwa
– 100 g fety
– garść posiekanej mięty

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, chilli  drobno posiekać, pomidory pokroić na nieduże kawałki. Przełożyć do miski wraz z sokiem z pomidorów. Polać sokiem z cytryny i oliwą, wymieszać. Ciecierzycę odsączyć, wrzucić do garnka i podgrzać (dzięki temu lepiej zaabsorbuje smak marynaty). Wymieszać z resztą składników. Podawać w temperaturze pokojowej, posypane posiekaną miętą i pokruszoną fetą.

Reklamy