Delikatne i puszyste placuszki ze słodkimi jagodami. Nie wymagają miksowania, wystarczy wymieszać składniki łyżką, robi się je naprawdę ekspresowo. My dzisiaj rozpoczęłyśmy dzień od tych placków, ale myślę że wejdą też do naszego repertuaru podwieczorkowego 🙂 Z podanych proporcji wychodzi 16 placków. Przepis ze strony Kwestia smaku.

Co będzie potrzebne:

– 250 ml jogurtu naturalnego
– 2 jajka
– łyżka cukru z prawdziwą wanilią (u mnie domowy, ale można zastąpić syropem klonowym lub innym zdrowym słodziwem)
– 170 g mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szklanka jagód

Wykonanie:

Jogurt wymieszać z jajkami, dodać suche składniki i wymieszać na gładką masę. Dodać jagody i delikatnie przemieszać.
Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu (ja odrobinę posmarowałam masłem klarowanym) z obu stron na złoty kolor.
Można podać z syropem klonowym lub tak jak ja ze słodką śmietanką 🙂