Pyszny dodatek do kanapek, mięs i sałatek – majonez. Najlepszy oczywiście domowy, na żółtkach i dobrej jakości olejach roślinnych. Jest super bazą do przygotowania innych sosów np.tatarskiego, który idealnie pasuje do ryb.
Co będzie potrzebne:
– 2 żółtka
– ok 400-500 ml oleju roślinnego (np.oliwa, olej z pestek winogron, olej rzepakowy – może być miks)
– łyżeczka musztardy dijon
– łyżeczka białego octu winnego
– 1/2 łyżki soku z cytryny
– dodatkowo do sosu tatarskiego: korniszony, grzyby marynowane, kapary, cebula
– sól, pieprz
Wykonanie:
Żółtka ubić trzepaczką lub mikserem, dodać musztardę i nie przestawając ucierać dodawać powoli wąską strużką połowę oleju/oliwy aż masa zgęstnieje. Dodać ocet i dalej ucierając dodawać pozostały olej (już można zwiększyć tempo wlewania). Na koniec przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać.
Przełożyć do słoika – może stać do tugodnia w lodówce.
Aby przygotować sos tatarski należy posiekać korniszony, grzyby, cebulę i kapary (ja zrobiłam to w malakserze), wymieszać z majonezem i ewentualnie doprawić dodatkowo solą i pieprzem.
Skomentuj