Pyszny włoski mrożony deser na bazie śmietanki ze świeżymi lub poza sezonem mrożonymi owocami. Semifreddo (czyli na wpół zmrożone) robi się szybko i nie wymaga tyle czasu w zamrażarce co lody. I co ważniejsze nie trzeba mieszać w czasie tężenia więc nie jest czasochłonne 🙂 Przepis, który Wam przedstawiam znalazłam na stronie White plate.
Co będzie potrzebne:
– 600 ml śmietanki kremówki
– 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
– 3 łyżki cukru pudru
– ziarenka z laski wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej
– 15 małych bezików
– 100 g malin + kilka do
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem pudrem na kogel-mogel. Schłodzoną kremówkę ubić, dodając pod koniec wanilię. Delikatnie połączyć śmietankę z pianą białkową i żółtkami, dodać maliny i 10 pokruszonych bezików, wymieszać. Przełożyć do wyłożonego folią naczynia (u mnie keksówka) i wstawić do zamrażarki na ok 2-3 godzin. Po wyjęciu udekorować malinami i pozostałymi bezikami.
Skomentuj