Proste i bardzo smaczne ciasto ucierane. Lekko wilgotne, nie za słodkie, pachnące dojrzałymi malinami. Pamiętajcie, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, aby zminimalizować ryzyko zakalca. Przepis zaczerpnięty z Moich wypieków ze zwiększonych proporcji (na blaszkę 25×40 cm), ale ze zmniejszoną ilością cukru. Ciasto jest niewysokie, bardziej jak placek.
Co będzie potrzebne:
– 3 jajka
– 165 g miękkiego masła
– 3 szklanki mąki
– 1 i 1/4 szklanki cukru (300 ml)
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
– 1,5 szklanki maślanki (lub jogurtu naturalnego)
– łyżka esencji waniliowej
– skórka otarta z cytryny
Wykonanie:
Masło utrzeć na jasną i puszystą masę z cukrem. Dodać esencję i skórkę z cytryny oraz jajka, jedno po drugim, zmiksować. Suche składniki wymieszać i przesiać. Dodawać maślankę i suche składniki na zmianę partiami. Wymieszać delikatnie (ja zmiksowałam na najniższych obrotach miksera). Dno formy do ciasta o wymiarach 25×40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić ciastem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok 45 minut.
Skomentuj