Sezon truskawkowy w pełni, to dobry moment by wykorzystać te owoce w dość nietypowy sposób – w sałatce jako ciekawy dodatek do obiadu. Sałatka jest prosta i szybka w wykonaniu, ale zaskakuje ilością smaków. Pomysł zaczerpnięty z Kwestii smaku.
Co będzie potrzebne:
– rukola
– czarne oliwki
– ser feta
– truskawki
– świeża mięta
– na dressing: ząbek czosnku, łyżka miodu lub syropu klonowego, łyżka balsamico, świeża mięta posiekana, 4-5 łyżek oliwy
Wykonanie:
Rukolę umyć, osuszyć i włożyć do miski. Dodać oliwki przekrojone na pół i truskawki pokrojone na ćwiartki. Fetę pokroić w kostkę i obtoczyć w posiekanych liściach mięty. Dodać do reszty składników sałatki.
Składniki dressingu wymieszać (np w słoiku), polać sałatkę przed podaniem.
Skomentuj