Bardzo sycące danie – makaron nadziewany farszem z soczewicą. Chorizo nadaje cały smak więc praktycznie nie używamy dodatkowych przypraw. W oryginalnym przepisie z Kwestii smaku były to muszle (conchiglioni) z nadzieniem z ciecierzycy, ale ja wykorzystałam co miałam pod ręką.

Co będzie potrzebne:

– 150 g cannelloni
– 2 szalotki
– 100 g chorizo
– 3/4 puszki soczewicy (ok 180 g po odsączeniu)
– puszka krojonych pomidorów (400 ml)
– 1,5 kulki mozzarelli
– 150 ml passaty pomidorowej
– oregano

Wykonanie:

Na patelni podsmażyć przez 3 minuty posiekane chorizo i szalotki. Dodać odsączoną i przepłukaną soczewicę, smażyć razem kolejną minutę. Zwiększyć ogień i dodać pomidory z puszki, zagotować i dusić przez 5 minut. Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać pół kulki mozzarelli (porwanej na małe kawałki) i wymieszać farsz.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Cannelloni wypełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu położyć resztę porwanej na kawałki mozzarelli, polać passatą i posypać oregano. Piec ok 30 minut przykryte folią aluminiową.