Idealnie kremowa i aksamitna zupa z białych szparagów z delikatną nutą chilli. Prosta do przygotowania, jej biały kolor pięknie kontrastuje z zielonym szczypiorkiem. Z białych szparagów odłamujemy zdrewniałe końce i obieramy obieraczką do warzyw od góry do dołu zaczynając około 1,5 cm od główek.
Co będzie potrzebne:
– pęczek szparagów (ok 10-12 sztuk)
– 2-3 ziemniaki
– cebula
– skórka otarta z cytryny
– płatki suszonego chilli
– kilka gałązek świeżego tymianku
– 250 ml mleka
– 350 ml bulionu
– szczypiorek
Wykonanie:
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić w garnku na oliwie, dodać skórkę z cytryny, płatki chilli oraz listki tymianku. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, obrane szparagi pokroić na około 2 cm kawałki. Do cebuli wrzucić ziemniaki, przesmażyć razem ok 2 minuty mieszając, następnie dodać szparagi i smażyć kolejne 2 minuty. Wlać do garnka mleko i bulion i gotować na niedużym ogniu aż szparagi i ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z palnika i zblendować na krem za pomocą blendera kielichowego lub ręcznego.
Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Skomentuj