Czasem prostota okazuje się najlepsza, szczególnie jak się ma w domu ząbkujące dziecko ogólnie obrażone na jedzenie. Zamiast tworzyć wymyślne dania, których i tak nie tknie zrobiłam mój przysmak z dzieciństwa: ryż gotowany na mleku z dodatkiem owoców – świeżych lub jak u mnie mrożonych. Taka domowa (zdrowsza) wariacja popularnego sklepowego deseru – belriso.
Co będzie potrzebne:
– 200 ml ryżu
– 600 ml mleka (może być roślinne lub krowie – najlepiej świeże, niepasteryzowane)
– dowolne owoce (np.maliny, truskawki, jagody)
– ewentualnie do dosłodzenia: syrop klonowy / z agawy / miód
Wykonanie:
Mleko zagotować, wrzucić na wrzące ryż, zmniejszyć moc palnika i gotować na małym ogniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok 10-12 minut). Pod koniec gotowania dodać owoce i wymieszać.
Skomentuj