Kolejna wariacja na temat carbonary mistrza Jamiego Olivera. Tym razem zamiast boczku dodajemy wędzoną makrelę, której dymny, lekko słony smak super się komponuje z cukinią i kremowym sosem. Proste i szybkie danie dla całej rodziny.
Co będzie potrzebne:
– 250 g makaronu (u mnie penne)
– wędzona makrela
– cukinia
– nieduża cebula
– świeży rozmaryn
– 2 jajka
– 100 ml mleka
– tarty parmezan
– oliwa
– łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Ugotować makaron al dente – w tym czasie przygotować wszystkie składniki.
Cebulę pokroić w kostkę, cukinię wzdłuż na pół a potem jeszcze raz na pół, aby otrzymać długie ćwiartki. Usunąć miękkie gniazda nasienne i pokroić cukinię na plastry. Makrelę podzielić na mniejsze, około 2 cm kawałki. Rozmaryn posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i cukinię, smażyć około 5 minut. Dodać rozmaryn i makrelę i dusić kolejne 5 minut. Przygotować sos: wymieszać mleko z jajami i startym parmezanem. Odcedzić makaron, wrzucić na patelnię, którą od razu zdjąć z ognia. Po chwili zalać sosem i dokładnie wymieszać. Patelnia nie może być zbyt gorąca, żeby się nie zrobiła jajecznica z sosu. Polać sokiem z cytryny.
Skomentuj