Oprócz mazurków na świątecznym stole nie może zabraknąć babki drożdżowej – puszystej, delikatnej, z aromatem pomarańczy. Ponieważ ciasto jest dość rzadkie polecam wyrabiać je mikserem z hakiem lub maszyną do chleba i po wyrośnięciu od razu przełożyć do formy bez dodatkowego wyrabiania.

Co będzie potrzebne:

– 400 g mąki
– 21 g drożdży suszonych
– 2 jajka
– 2 żółtka
– 100 g miękkiego masła
– 200 ml mleka
– skórka otarta z cytryny i pomarańczy
– łyżeczka esencji waniliowej
– 40 g cukru

Wykonanie:

Składniki umieścić w misie miksera lub maszyny do chleba (w kolejności płynne, sypkie, drożdże) i wyrobić do uzyskania gładkiego ciasta. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Ciasto po wyrośnięciu przełożyć do formy na babkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30 minut (do suchego patyczka).
Po ostudzeniu wyjąć z formy, nasączyć sokiem wyciśniętym z pomarańczy (jeśli jest kwaśna można dosłodzić poncz syropem klonowym lub daktylowym).

Reklamy