Delikatne i kruche waniliowe ciasteczka pokryte lukrem królowskim. Lukier ten jest idealny do dekorowania – nie spływa, szybko zastyga, można prowadzić precyzyjne linie. Kształty ciastek oczywiście wybrałam ze swoich zbiorów świąteczno-wiosenne. Inspiracją był przepis z bloga Moje Wypieki z lekkimi modyfikacjami.

Co będzie potrzebne:

– 350 g mąki pszennej
– 180 g zimnego masła
– 1 żółtko
– 1 jajko
– 50 g cukru pudru (jeśli będziecie robić ciastka bez lukru warto dać dwa razy więcej cukru)
– 2 łyżeczki esencji lub pasty waniliowej

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub w malakserze, uformować kulę, wstawić do lodówki na min.30 minut.
Po tym czasie rozwałkować, wycinać dowolne kształty foremkami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok 10 minut do zezłocenia. Ostudzić na kratce, zimne dekorować lukrem.

image

Lukier królewski:

– 2 duże białka
– 420 g cukru pudru
– łyżeczka soku z cytryny
– ewentualnie barwniki spożywcze w płynie lub żelu

Wykonanie:

Białka najlepiej żeby były jednodniowe – dzień wcześniej oddzielamy je od żółtek i trzymamy w lodówce przykryte folią.  Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, ucierać przez ok 10-15 minut na najniższych obrotach, używając końcówki do ucierania (nie do ubijania – nie napowietrzamy masy).

image

Podzielić lukier na mniejsze porcje i każdą zabarwić na wybrany kolor.
Używając jednorazowego rękawa cukierniczego z wąską, okrągłą tylką (końcówką) tworzyć wzory na wystudzonych ciastkach.

image