Pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane są świetnym sposobem na wykorzystanie białek (u mnie zostały po budyniu ale zaraz zabieramy się też za pieczenie mazurków). Ich bazą są oczywiście płatki owsiane, a reszta składników tak naprawdę jest dowolna: mogą to być orzechy, ziarna, suszone owoce. Robi się je błyskawicznie, dobrze się przechowują, dla nas idealna przekąska na spacerze.
Co będzie potrzebne:
– 2 białka
– 6 łyżek płatków owsianych
– 3 łyżki wiórków kokosowych
– 2 łyżki drobno posiekanych migdałów lub innych orzechów (można pominąć)
– rodzynki, suszone wiśnie (może też być żurawina, morele, figi, jagody goji)
– łyżka masła
– łyżka miodu
Wykonanie:
Białka lekko ubić (ja to robiłam ręczną trzepaczką ale można nawet widelcem). Masło rozpuścić na małym ogniu, dodać miód jeśli jest skrystalizowany by znowu był płynny.
Do białek wrzucić płatki, wiórki, posiekane suszone owoce, orzechy i wlać masło z miodem. Dokładnie wymieszać, nakładać łyżką porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujac okrągłe ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez ok 10 minut (do zrumienienia brzegów).
Z pidanych składników wyszło mi 7 ciastek o średnicy ok 6 cm.
Skomentuj