Jeden z najprostszych i najpopularniejszych mazurków: z masą kajmakową. Idealny do zrobienia przez zabieganą mamę – masę robimy gotując mleko skondensowane przez 2 godziny (a właściwie mleko samo się gotuje w puszce i nie wymaga mieszania i cudowania) lub w wersji na totalnego leniwca kupujemy gotową masę w sklepie (można spotkać ją też pod nazwami: krówkowa lub dulce de leche). Zdecydowanie dla zdeklarowanych wielbicieli słodkości.
Co będzie potrzebne:
– 175 g mąki
– 100 g masła, zimnego
– 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
– 1 żółtko
– puszka słodzonego mleka skondensowanego
– kilka łyżek konfitury z czarnej porzeczki
– do ozdobienia: orzechy, suszone owoce, owoce kandyzowane
Wykonanie:
Zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym wstawić do garnka wypełnionego wodą, tak aby cała była zanurzona (możliwe że trzeba będzie uzupełnić wodę podczas gotowania) u gotować dwie godziny na wolnym ogniu. Przed otworzeniem puszki schłodzić.
Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w malakserze, uformować kulę i owinięte folią spożywczą wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować cienko, przełożyć do kwadratowej blaszki o boku ok 18 cm lub okrągłej o średnicy 21 cm. Z resztek ciasta uformować brzeg. Ciasto znowu schłodzić przez 30 minut w lodówce, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut.
Na wystudzone ciasto nałożyć i rozsmarować konfiturę z porzeczki, a na wierzch masę kajmakową. Dowolnie dekorować (u nnie królik z kruchego ciasta i bazie z czekolady i platków migdałów).
Skomentuj