Sałatka z kaczką o orientalnym charakterze, pełna smaku i koloru. Możemy wykorzystać resztki z pieczonej kaczki z poprzedniego dnia lub po prostu usmażyć świeże piersi. Dodatek makaronu powoduje, że sałatka jest treściwym posiłkiem, w sam raz na zdrowy obiad.

Co będzie potrzebne:

– 2 piersi z kaczki
– pół opakowania makaronu ryżowego
– łyżka przyprawy pięć smaku
– olej sezamowy
– łyżka soku z limonki
– granat
– mango
– 2 garści szpinaku
– pół pęczka kolendry

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać olej sezamowy z przyprawą pięć smaków aż uwolni aromat, dodać piersi z kaczki (jeśli używamy wcześniej upieczonej kroimy ją na plastry, surową smażymy w całości i dopiero potem kroimy) i smażyć przez parę minut z każdej strony – surową dłużej.
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wrzucić na chwilę na patelnię z kaczką i przesmażyć mieszając.
Mango obrać, pokroić w kostkę, z granata wyjąć nasiona, szpinak umyć i osuszyć, kolendrę posiekać.
Wszystkie składniki wrzucić do miski, skropić sokiem z limonki i olejem sezamowym.

Reklamy