Delikatny pstrąg z aromatycznym sosem na bazie świeżych ziół. Ryba jest pieczona, ale ponieważ podlewamy ją wodą i przykrywamy, tak naprawdę dusi się, dzięki czemu mięso rozpływa się w ustach.

Co będzie potrzebne:

– 2 pstrągi (patroszone, bez głów)
– 50 ml wody
– 25 g masła
– 4 łyżki posiekanej mięty
– 2 łyżki posiekanej kolendry
– 1,5 łyżki kaparów (opłukanych z zalewy)
– 3 filety anchoives
– ząbek czosnku
– pół łyżeczki soku z cytryny
– pół łyżeczki musztardy dijon
– łyżeczka mąki

Wykonanie:

Pstrągi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać wodą i położyć na wierzchu połowę masła. Przykryć folią aluminiową i piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
W tym czasie przygotować sos: zioła, kapary, anchoives i czosnek posiekać. Dodać sok z cytryny i musztardę. Z reszty masła i mąki utrzeć pastę, dodać do posiekanych składników i wymieszać.
Wyjąć rybę, odłożyć na bok pod przykryciem. Naczynie żaroodporne ustawić na ogniu i zagotować sos z pieczenia. Dodać pozostałe składniki i jeszcze chwilę pogotować do zgęstnienia.
Pstrągi ułożyć na talerzach, polać sosem.