Święta już tuż tuż i warto pomyśleć co podać na wielkanocny obiad. Moja propozycja to tradycyjna pieczona kaczka z jabłkami. Jak większość pieczonych dań nie wymaga dużo zachodu, wystarczy ją w czasie pieczenia kilkakrotnie smarować wytopionymi sokami z mięsa. Do wszelkich pieczonych mięs (a już do kaczki w szczególności) polecam brytfankę z kratką, dzięki której mięso nie leży w tłuszczu – jest dzięki temu zdrowsze i ma cudowną chrupiącą skórkę 🙂

Co będzie potrzebne:

– kaczka (najlepiej cała, nawet jeśli wszystkiego nie zjecie można z resztek zrobić pyszną sałatkę, np. taką)
– przyprawy: sól, pieprz, majeranek
– oliwa
– jabłka 3 sztuki
– rodzynki

Wykonanie:

Kaczkę oczyścić z resztek piór, nasmarować na zewnątrz i wewnątrz przyprawami wymieszanymi z oliwą.
Jedno jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i nadziać kaczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 2 godziny (w zależności od wagi 1 kg = 1 godzina). W czasie pieczenia kilkakrotnie smarować wytopionym tłuszczem z dna brytfanki. Dwa pozostałe jabłka przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i wypełnić rodzynkami. Jeśli mamy kwaśne jabłka można polać odrobiną miodu lub syropu klonowego. Wstawić do piekarnika na 30 minut przed końcem pieczenia mięsa.

image