Dorsz zdecydowanie nie należy do moich ulubionych ryb, ponieważ jest zbyt delikatny, za mało „rybny”. Ale dzięki temu świetnie sprawdza się z rożnymi sosami, gdyż nie dominuje smakiem. Moja propozycja to dorsz w pikantnym i sycącym sosie pomidorowym z ciecierzycą i hiszpańską chorizo.

Co będzie potrzebne:

– 300 g filetu z dorsza bez skóry, oczyszczonego z ości
– dwie małe szalotki
– pół puszki ciecierzycy
– 80 g chorizo
– 300 ml passaty pomidorowej

Wykonanie:

Na rozgrzanej patelni podsmażyć chorizo pokrojone w kostkę, gdy wytopi się tłuszcz dodać posiekaną szalotkę i jeszcze chwilę przesmażyć. Dodać odsączoną cieciorkę i passatę, podgrzać do zagotowania i włożyć filety z dorsza podzielone na mniejsze kawałki (u mnie na cztery). Dusić pod przykryciem ok 10 minut.

image

Inspiracja: Kwestia Smaku