Pyszne połączenie cukinii z mięsem z indyka i kaszą jaglaną. Dzięki orientalnym przyprawom pachnie jak w dobrym kebabie 😉 i pomimo że nie ma teraz sezonu na cukinię, namawiam żeby nie czekać do lata z wypróbowaniem tego przepisu (inspiracja: Kwestia Smaku).

Co będzie potrzebne:

– 2 spore cukinie
– pół szklanki kaszy jaglanej
– 250 g mięsa mielonego z indyka
– cebula
– dwa ząbki czosnku
– 6 suszonych pomidorów
– przyprawy: kumin, kurkuma, wędzona papryka, cynamon, oregano
– oliwa

Wykonanie:

Cukinie przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne (wyrzucić), po czym wydrążyć miąższ, żeby było jak najwięcej miejsca na farsz. Posmarować oliwą, posypać oregano, solą i pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut (rozcięciem do góry).

image

Ugotować kaszę jaglaną w proporcji 1:2 z wodą.
Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać drobno pokrojony miąższ z cukinii i przesmażyć 2-3 minuty. Przełożyć do miski, dodać ugotowaną kaszę, pokrojone suszone pomidory, po łyżeczce kuminu, kurkumy, cynamonu i papryki oraz mięso. Wymieszać na jednolitą masę. Nadziewać podpieczone cukinie i piec kolejne 25 minut.
Można posypać startym żółtym serem.