Często gdy nie mam pomysłu na obiad sprawdzam jakie składniki mam ma stanie i na ich podstawie szukam inspiracji w internecie. Tym razem TYM składnikiem był ananas a pomogła jak zwykle niezawodna Kwestia Smaku (tak wiem, xero girl). Parę modyfikacji, szybkie zakupy i jednogarnkowy obiad gotowy 🙂

Co będzie potrzebne:

– pół świeżego ananasa
– dwie piersi kurczaka zagrodowego
– 3 cm kawałek imbiru
– 2 ząbki czosnku
– szczypta chilli suszonego
– 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
– 2/3 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy (można zastąpić jabłkowym lub ananasowym)
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka masła

Wykonanie:

Ananasa i kurczaka pokroić w 3 cm kostkę. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce, wrzucić na rozgrzaną patelnię i razem z chilli chwilę smażyć ma maśle klarowanym. Dodać kurczaka, przesmażyć z każdej strony. Dodać ananasa i wino, dusić parę minut, wlać połowę soku i dusić aż płyn zredukuje się o około połowę. Do reszty soku wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i wlać na patelnię. Zagotować, dodać sok z cytryny i masło, wymieszać.

Podawać z ryżem.

image