Nowa odsłona klasycznego dania kuchni włoskiej – z hiszpańską kiełbasą chorizo. Ostrość możecie regulować dodając papryczkę chilli lub wybierając pikantną albo łagodną chorizo. Przepis zaczerpnięty od Jamiego Olivera, mistrza intensywnych smaków.
Co będzie potrzebne:
– 80 g chorizo
– 4 ząbki czosnku
– dwie gałązki rozmarynu
– ewentualnie kawałek chilli
– 250 g makaronu
– jajko
– dwie czubate łyżki jogurtu naturalnego
– sok z połowy cytryny
– starty ser (najlepiej Manchego, ale można zastąpić parmezanem lub pecorino)
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente.
Na łyżce oliwy podsmażyć pokrojone w półplasterki chorizo z posiekanym rozmarynem i czosnkiem. Jeśli mamy łagodne chorizo lub lubimy bardzo ostre smaki dodajemy też posiekane chilli. Wrzucić na patelnię ugotowany makaron. Wymieszać jajko z jogurtem, startym serem i sokiem z cytryny. Wlać sos do makaronu z chorizo, zdjąć patelnię z ognia i wymieszać wszystko porządnie.
Skomentuj