Delikatny, puszysty, idealny na słodko – z owocami, konfiturą lub po prostu z cukrem pudrem. Świetny na śniadanie lub podwieczorek. Podane składniki są na jedną porcję (omlet o średnicy ok 18 cm), ale można zwiększyć proporcje i usmażyć go na większej patelni.

Co będzie potrzebne:

– 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
– 2 łyżki mąki (u mnie orkiszowa z drobnego przemiału)
– odrobina masła klarowanego

Wykonanie:

Białka ubić na wysokich obrotach na sztywną pianę, zmniejszyć obroty na średnie i wmiksować żółtka. Następnie na bardzo wolnych obrotach miksera dodać powoli przesianą mąkę i krótko zmiksować.

Rozgrzaną patelnię wysmarować masłem klarowanym. Wylać masę jajeczną i smażyć na niedużym ogniu ok 4 minuty aż się zetnie od dołu i zacznie delikatnie skwierczeć. Przełożyć na drugą stronę (ja zsunęłam na talerz, przykryłam odwróconą patelnią i szybko odwróciłam. Smażyć jeszcze około dwie minuty.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

image

Reklamy