Delikatny, puszysty, idealny na słodko – z owocami, konfiturą lub po prostu z cukrem pudrem. Świetny na śniadanie lub podwieczorek. Podane składniki są na dwie porcję (omlet o średnicy ok 24 cm), ale można zwiększyć proporcje i usmażyć go na większej patelni.

Co będzie potrzebne:

  • 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 6 łyżek mąki (u mnie orkiszowa z drobnego przemiału)
  • odrobina masła klarowanego
  • Dodatki: owoce, konfitura, miód, syrop klonowy

Wykonanie:

Białka ubić na wysokich obrotach na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty na średnie i wmiksować żółtka, jedno po drugim. Następnie na bardzo wolnych obrotach miksera dodać powoli przesianą mąkę i krótko zmiksować.

Rozgrzaną patelnię wysmarować masłem klarowanym. Wylać masę jajeczną i smażyć na niedużym ogniu kilka minuta aż się zetnie od dołu i po bokach. Przełożyć na drugą stronę (ja zsunęłam na talerz, przykryłam odwróconą patelnią i szybko odwróciłam). Smażyć jeszcze około dwie minuty.
Podawać z ulubionymi dodatkami.