Ostatnio uparcie faszeruję rodzinę kaszami. Dzisiaj kolejne szybkie danie tym razem z kaszą jęczmienną (choć fajnie by tu pasowała też jaglanka) z dodatkiem łososia. W oryginalnym przepisie pochodzącym z Kwestii Smaku były też krewetki i dorsz, ale gościliśmy alergika na wyżej wymienione więc musiałam zredukować składniki. Dzięki dodatkowi imbiru i sosu ostrygowego potrawa miała lekko orientalny smak.
Co będzie potrzebne:
– 150 g kaszy jęczmiennej lub jaglanej
– 2 cm kawałek imbiru
– 2 ząbki czosnku
– kawałek papryczki chilli
– czerwona papryka
– filet z łososia (ok 200 g lub 100 g + 100 g dorsza)
– 3 łyżki sosu ostrygowego
– szczypiorek
– łyżka soku z limonki
– ewentualnie kilka krewetek
Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Imbir, czosnek i chilli drobno posiekać. Paprykę pokroić w niedużą kostkę, rybę pokroić na kawałki ok 3-4 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić imbir, czosnek i chilli, przesmażyć minutę i dorzucić czerwoną paprykę. Smażyć kolejną minutę, odsunąć składniki na bok patelni i w wolnym miejscu wyłożyć obok siebie kaszę i ryby (+ krewetki). Rybę polać oliwą i smażyć wszystko około 2 minuty, po czym przełożyć kawałki ryby na drugą stronę i smażyć jeszcze minutę. Wymieszać wszystkie składniki, wlać sos ostrygowy i podgrzewać jeszcze kilkananście sekund. Na koniec skropić sokiem z limonki i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Skomentuj