Gdy w domu panuje zaraza i nikt nie ma sił na stanie w kuchni, a jednak wiadomo że trzeba jeść zdrowo, na stole ląduje pyszne i szybkie stir fry z kaszy gryczanej. Sycąca porcja z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów i oliwek, posypana serem feta – od razu polepsza się nastrój.

Co będzie potrzebne:

– 200 g kaszy gryczanej
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki pestek z dyni (lub słonecznika)
– 8 suszonych pomidorów
– łyżeczka suszonego oregano
– 80 g oliwek
– 3 garści szpinaku
– łyżka oliwy (u nas smakowa chilli z rozmarynem)
– 80 g sera feta

Wykonanie:

Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzić. Na suchej patelni podprażyć pestki z dyni, wlać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, chwilę przesmażyć, dodać kaszę gryczaną i oregano i smażyć 2 minuty mieszając. Dodać pokrojone suszone pomidory i oliwki i smażyć kolejną minutę. Na koniec wrzucić umyty i osuszony szpinak i podgrzewać aż zmięknie.
Nałożyć na talerze, posypać pokruszoną fetą.