Pyszne drożdżowe ciasto, bez dodatku cukru – robiłam pod kątem córki, która chętnie wpałaszowała kawałek. Z domowymi powidłami śliwkowymi (mogą być też sklepowe, ale uważajcie na te z cukrem lub innymi słodziwami). Słodyczy kruszonce nadaje syrop klonowy, którego smak idealnie komponuje się ze śliwkami i cynamonem.

Co będzie potrzebne:

– 375 g mąki
– 50 g miękkiego masła
– 150 ml mleka
– jajko
– 7 g drożdży suszonych
– ziarenka wanilii lub domowa esencja waniliowa

– powidła śliwkowe bez cukru

– łyżka mleka
– 50 g miękkiego masła
– 10 łyżek mąki
– łyżka syropu klonowego
– łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z mąką, zrobić dołek i wlać jajka roztrzepane z mlekiem i masło. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto (np w maszynie do chleba lub w mikserze z hakiem, moznaw też ręcznie). Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ciasto rośnie długo, ponad 2 godziny). W maszynie do chleba ustawić program do wyrabiania i wyrastanie ciasta, po czym jeszcze zostawić do dalszego wyrastania.

Rozwałkować ciasto na grubość około 4 mm i długość keksówki. Posmarować powidłami, zwinąć jak roladę.  Struclę ułożyć w keksówce, pozostawić do podwojenia objętości po czym naciąć wzdłuż ostrym nożem prawie do samej blaszki. Zostawić na chwilę aby ciasto się rozłożyło po nacięciu, posmarować mlekiem i posypać kruszonką przygotowaną z roztartego masła z mąką, syropem klonowym i cynamonem .
Piec około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.

image

Reklamy