Delikatne bułeczki bez dodatku jajek i nabiału. U mnie z dwoma rodzajami mąki – orkiszową i żytnią razową. Z podanej ilości ciasta wyjdzie 12 normalnej wielkości bułek lub 24 małe bułeczki, które są idealne do różnych sosów i dipów (np.tapenada, dip z sera pleśniowego, hummus, guacamole).

Co będzie potrzebne:

– 450 g mąki (u mnie 250 g orkiszowa i 200 g żytnia razowa)
– 300 ml letniej wody
– 100 g marchewki startej na tarce
– 50 g płatków owsianych
– łyżka oleju rzepakowego
– 7 g suchych drożdży
– szczypta soli

Wykonanie:

Wodę wymieszać z drożdżami, solą oraz 300 g mąki. Wyrabiać na delikatnie omączonej powierzchni przez kilka minut. Dodać płatki i olej, dalej wyrabiając. Wreszcie dodać marchewkę, resztę mąki i wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto  będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, odłożyć w ciepłe miejsce, przykryte lnianym ręczniczkiem do podwojenia objętości (ok 60 minut). Jeśli korzystasz z maszyny do chleba ustaw program ciasto a składniki umieść w kolejności: płynne, sypkie i na wierzch drożdże.
Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 12 lub 24 części, z których formować bułeczki. Odłożyć na blachę (oprószoną wcześniej mąką) w ciepłym miejscu, przykryte lnianym ręcznikiem jeszcze na 30 minut, do ponownego wyrośnięcia.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piec około 15 minut lub do złotego koloru. Przełożyć na kratkę, do wystudzenia.

Reklamy