Wypasiony obiad z winem dla dwójki za około 20 zł i do tego w 10 minut? To spaghetti z muszelkami w białym winie z czosnkiem i chilli 🙂 świeże małże są teraz w lidlu za 9.99 zł/kg, butelka dobrego wytrawnego wina portugalskiego w biedronce 9.99 zł. Makaron, oliwa, cebula, czosnek i chilli to też nieduży koszt 😉 Porcje wyszły naprawdę zacne mimo że około 1/3 małży była od razu do wyrzucenia. Przez chwilę znowu poczuliśmy się jak w małej knajpce na Zatybrzu w Rzymie.

Co będzie potrzebne:

– opakowanie świeżych lub mrożonych małży
– oliwa
– cebula
– 3 ząbki czosnku
– pół łyżeczki suszonego chill
– 100 ml białego wytrawnego wina, resztę wypijamy do obiadu 😉
– 250 g spaghetti
– garść rukoli

Wykonanie:

Małże dokładnie myjemy i osuszamy. Wybieramy tylko te które są zamknięte – otwarte opukujemy o blat, jeśli się nie zamkną po chwili oznacza to, że są nieżywe i trzeba je wyrzucić.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W tym czasie na 2 łyżkach oliwy szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy chilli i wlewamy wino. Chwilę podgrzewamy i wrzucamy małże. Przykrywamy pokrywką i gotujemy 3-4 minuty, często ruszając garnkiem, by małże równomiernie się dusiły. Makaron odcedzić, wrzucić do muszelek, wymieszać i nakładać na talerze. Posypać rukolą.