Kolejny pomysł na czwartkowe obżarstwo: pączki serowe. Proste w wykonaniu, bez użycia drożdży, a więc bez długiego czasu wyrastania. Można je szybko zrobić po powrocie z pracy lub zimowego spaceru z maluchem. Świetnie się komponują z cynamonem – dodajcie go do cukru pudru i macie gotową posypkę.

Co będzie potrzebne:

– 300 g serka homogenizowanego waniliowego
– 3 jajka
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– olej do głębokiego smażenia
– cukier puder wymieszany z cynamonem

Wykonanie:

Serek wymieszać z jajkami, dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszać widelcem.
W szerokim i płaskim garnku (lub frytownicy) rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, smażyć do złotego koloru. (Łyżkę maczać w oleju by uniknąć przyklejania ciasta).
Usmażone pączki odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia. Jeszcze ciepłe posypać cukrem.

Reklamy