W lodówce mięso mielone i ziemniaki…prawie się zabrałam za robienie tradycyjnych mielonych z tłuczonymi ziemniakami, ale w ostatniej chwili stwierdziłam, że można by zrobić z tych składników zapiekankę. Mały research w sieci i inspiracja znaleziona: zapiekanka francuska Pascala. Nie miałam tylko świeżych pomidorów więc dodałam suszone. Wyszła przepyszna i śmiem twierdzić, że zdrowsza niż smażony kotlet 😉

Co będzie potrzebne:

– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki ziół prowansalskich
– 50 g szynki surowej długodojrzewającej
– 6 suszonych pomidorów
– 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
– łyżka mąki (użyłam orkiszowej)
– żółtko
– 6 średnich ziemniaków
– łyżka masła
– łyżka śmietany
– kawałek sera żółtego (u mnie chedar)

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, pokroić na nieduże kawałki i ugotować do miękkości. Po odcedzeniu ubić tłuczkiem do ziemniaków, dodać masło i śmietanę i dokładnie wymieszać (ja jeszcze chwilę ubijam).
Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać zioła i pokrojoną na nieduże kawałki szynkę i pomidory, krótko przesmażyć. Dodać mięso, w czasie smażenia kilkakrotnie rozdrobnić żeby nie tworzyły się grudy, wsypać mąkę (ma za zadanie „wyciągnąć” wodę z mięsa). Na koniec zdjąć z ognia, wbić żółtko i szybko wymieszać.
Do naczynia żaroodpornego równomiernie nałożyć mięso, następnie puree ziemniaczane, posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na 10 minut.

Reklamy