Są dni, że myśli uporczywie krążą wokół kawy. W takie właśnie dni powstają cudowne pieczone żeberka w sosie kawowym 🙂 w duecie z puree z ziemniaków i selera sprawiają, że krew zaczyna szybciej krążyć a usta wykrzywiają się w błogim uśmiechu…

IMG_20150128_190457

Co będzie potrzebne:

– żeberka wieprzowe
– sól
– 1/2 szklanki mocnej, przestudzonej kawy (u mnie 3 krótkie i mocne espresso)
– 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
– 1 łyżka musztardy
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka octu winnego
– świeżo zmielony czarny pieprz
– suszone chilli

Wykonanie:

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki z jedną kostką i osolić.
Wymieszać składniki marynaty i wsadzić mięso na kilka godzin a najlepiej całą noc.
Nagrzać piekarnik do 180°C. Mięso z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na godzinę, od czasu do czasu mieszać. Po tym czasie przykryć naczynie i piec jeszcze około 45 minut, kilkakrotnie przekręcając mięso.

Ziemniaki i selera obrać i pokroić na nieduże kawałki (szybciej się ugotują), wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości. Odcedzić, dodać wyciśnięte pół ząbka czosnku, łyżkę masła i 2 łyżki śmietany, utłuc na puree.