Ciasto tylko dla dorosłych – intensywnie czekoladowe z suszonymi śliwkami i whisky. Na samych białkach (żółtka można wykorzystać do zrobienia ciasta kruchego lub pączków – już niedługo tłusty czwartek!). Najlepiej smakuje jak poleży kilku godzin w lodówce (grupa testowa: wczoraj wieczorem prosto z piekarnika i dzisiaj rano do kawy).

Co będzie potrzebne:

– 100 g czekolady gorzkiej (u mnie 90%)
– 50 g masła
– 4 łyżki kakao naturalnego
– 100 ml gorącej wody
– 100 g + 2 łyżki cukru
– 4 białka
– 85 g mąki pszennej
– łyżeczka cynamonu
– 250 g śliwek suszonych
– whisky (lub bourbon, brandy)

Wykonanie:

Śliwki przekroić na pół i zalać alkoholem na dwie godziny.
W garnku rozpuścić na małym ogniu połamaną czekoladę, kakao, masło, wodę i 100 g cukru. Zostawić do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru. Do piany przesiać mąkę z cynamonem i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać ostudzoną masę czekoladową i znowu delikatnie wymieszać.
Przełożyć ciasto do okrągłej formy o średnicy 22 cm, na wierzchu ułożyć śliwki. Piec przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjąć z pieca, po lekkim przestudzeniu polać alkoholem pozostałym z moczenia śliwek.