Wczorajsza piękna, wiosenna pogoda nastroiła mnie mega pozytywnie i zrobiłam obiad w wersji premium: pieczony łosoś zawijany w plastry cukinii z sosem winno-szafranowym. Taka mała uczta dla całej rodziny w środku tygodnia 🙂

Co będzie potrzebne:

– filet z łososia
– suszone pomidory
– cukinia
– 100 ml białego wytrawnego wina
– łyżka śmietany
– pół cebuli
– szczypta szafranu
– przyprawy: sól, pieprz, oregano, liść laurowy

Wykonanie:
Zdjąć skórę z łososia, wyciągnąć ości i odciąć 2 cm kawałek mięsa od strony brzucha (z cieńszej strony). Skórę z odciętym kawałkiem ryby i ościami wsadzić do garnka, dorzucić cebulę i liść laurowy, zalać winem i gotować aż płyn się zredukuje o połowę. Przecedzić przez sitko, płyn z powrotem wstawić na ogień, dodać śmietanę i szafran, gotować na bardzo małym ogniu aż powstanie gęsty sos.
Cukinię pokroić na dłygie cienkie plastry, posmarować olejem z suszonych pomidorów i posypać solą. Wstawić na chwilę do rozgrzanego piekarnika żeby zmiękły (będzie łatwiej nimi owijać rybę). Na plastrach cukinii ułożyć filety z łososia, posypać drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami i zawinąć w cukinię. Wierzch posmarować olejem z pomidorów i posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec około 20-25 minut. Podawać z ryżem i sosem winno-szafranowym.