Sernik z musem żurawinowym – czyli ciasto tak dobre, że zwala z nóg:) Dolna warstwa to delikatna masa serowa pieczona w kąpieli wodnej, górna to puszysta pianka ze świeżej żurawiny. Razem tworzą idealny słodko – kwaśny duet 🙂 na upieczenie w święta już pewnie dla Was za późno (o ile nie macie wszystkich składników przez przypadek pod ręką), ale w okresie świąteczno-noworocznym będą jeszcze okazje do szaleństw w kuchni 🙂
Co będzie potrzebne:
Masa serowa:
– 500 g sera dwukrotnie mielonego (lub w wiaderku na serniki)
– 3 jajka
– 250 ml śmietanki kremówki
– 3/4 szklanki cukru
– łyżeczka pasty z ziarenek wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 3 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować krótko tylko do połączenia składników, aby sernik nie wyrósł zbyt wysoki, bo potem nierówno opadnie.
Masę serową przelać do tortownicy o średnicy 23 cm i piec w temperaturze 150ºC przez około 45 minut w kąpieli wodnej (tortownicę szczelnie owijamy z zewnątrz folią aluminiową i wstawiamy do większej formy lub głębokiej blaszki wypełnionej wrzącą wodą, tak aby płyn sięgał do połowy tortownicy). Powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można schłodzić.
Mus żurawinowy:
– 300 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
– świeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny
– 1/2 szklanki cukru
– 3 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny
– 300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
Wykonanie:
W garnuszku umieścić żurawinę (mrożoną bez wcześniejszego rozmrażania), sok z cytryny, cukier. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru i popękania żurawiny. Przetrzeć przez sitko, do powstania gładkiego puree (lub zblendować jak ja zrobiłam na leniwca).
Żelatynę zalać wodą do jej pokrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Ważne: nie wolno doprowadzać do wrzenia, ponieważ żelatyna straci swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia. Wymieszać dokładnie z jeszcze ciepłym puree (w razie potrzeby puree można podgrzać). Odstawić do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli, w trzech turach, dodawać do wystudzonego puree, bardzo delikatnie wymieszać.
Mus żurawinowy wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce.
1 Pingback