W przerwie między karpiem a pierogami choinka bezowa 🙂 małe, zielone bezy przyklejone kremem do styropianowego stożka (dla higieny owiniętego folią) – takiej choinki nie dostaniecie pod marketem na promocji 😉

Co będzie potrzebne:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 240 g drobnego cukru do wypieków
  • odrobina zielonego barwnika w żelu/paście lub w proszku (nie w płynie)

Białka umieścić w misie miksera i rozpocząć ubijanie. Po lekkim spienieniu się białek dodać szczyptę soli i dalej ubijać do otrzymania gęstej, sztywnej piany. Następnie dodawać drobny cukier do wypieków, po jednej łyżce, cały czas ubijając na wysokich obrotach, po każdym dodaniu. Powstała piana bezowa będzie gęsta, lśniąca, sztywna. Na sam koniec do masy wmiksować barwnik spożywczy do dokładnego połączenia.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową.

Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną metalową końcówką i wyciskać na blachę beziki. Postawiać między nimi nieduże odstępy – urosną.

Piec około 120 minut (lub krócej) w temperaturze 100ºC, najkorzystniej z termoobiegiem.

image