Zapiekanka z kapustą, dorszem i puree ziemniaczanym – przepis podpatrzyłam u Karola Okrasy w programie kulinarnym o Kaszubach. Trochę zabawy jest z przygotowaniem, bo działa się na trzech palnikach, ale warto dla tego smaku. Sezon na kapustę kiszoną w pełni, dorsz łatwo dostępny więc zarezerwujcie sobie czas w weekend i do dzieła 🙂
Co będzie potrzebne:
– 400 g kapusty kiszonej
– 300 g dorsza
– 5 średnich ziemniaków
– 100 g boczku wędzonego
– masło
– śmietana
– kminek
– miód
– skórka z cytryny
Wykonanie:
W garnku podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać z grubsza pokrojoną kapustę kiszoną, dodać kminek i łyżkę miodu i dusić około 20 minut. Na patelni rozpuścić masło klarowane i przesmażyć chwilę dorsza pokrojonego na mniejsze kawałki i przyprawionego skórką startą z cytryny – mięso ma się tylko ściąć, więc nie smażcie zbyt długo. Ugotować do miękkości ziemniaki, dodać łyżkę masła i śmietanę i ubić na puree. W naczyniu żaroodpornym ułożyć w warstwach kapustę, rybę i na wierzch puree. Zapiekać 20 minut bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Skomentuj