Dzisiaj w kuchni rządził mąż 🙂 wyczarował pyszne danie wg przepisu Jamiego Olivera – makaron z krewetkami i rukolą. Jak to danie kuchni włoskiej szybkie do wykonania (ech, a chciałam mieć czas na wykrojenie spódnicy), pełne odświeżającego smaku, bo z dodatkiem cytryny.

Co będzie potrzebne :

– ulubiony makaron
– oliwa
– sól, pieprz
– 2 ząbki czosnku (posiekane lub wyciśnięte)
– 1 lub 2 suszone chilli rozgniecone
– surowe krewetki obrane z pancerzyków
– 100 ml białego wina
– 6 suszonych pomidorów zblendowanych na pastę
– skórka i sok z jednej cytryny
– 2 garści rukoli

Wykonanie:

Ugotować makaron zgodnie z czasem na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć chwilę czosnek i chilli. Gdy zaczną lekko skwierczeć dodać krewetki i podgrzewać przez minutę. Wlać wino i puree z suszonych pomidorów i dusić kilka minut. Makaron odsączyć na sitku i wrzucić na patelnię, wcisnąć sok z cytryny i dodać połowę rukoli. Spróbować czy nie trzeba posolić/popieprzyć. Rozdzielić porcje na talerze, posypać startą skórką z cytryny i udekorować resztą rukoli.