Boska zupa krem z pieczonych buraków – wersja premium tradycyjnego barszczyku 🙂 Oprócz tego, że zupa jest przepyszna to jeszcze łatwa w przygotowaniu (przydatne będą rękawiczki jednorazowe). Buraki są cennym źródłem pierwiastków mineralnych, tj. żelazo, wapń, magnez, potas, działają krwiotwórczo. Najbardziej wartościowe będą jeśli zostaną upieczone w skórce i dopiero wtedy obrane.
Co będzie potrzebne :
– 6 średnich buraków
– 0,5 l bulionu warzywnego
– łyżka octu balsamicznego
– zioła do smaku (np. tymianek, majeranek)
– kozi twarożek
Wykonanie:
Buraki wyszorować, owinąć folią aluminiową i piec ok 1,5-2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Ostudzić i obrać ze skórki (najlepiej w jednorazowych rękawiczkach, bo sok z buraków bardzo brudzi). Pokrojone na mniejsze kawałki buraki zblendować z warzywnym bulionem (z warzyw zrobiłam sałatkę jarzynową), przelać do garnka i podgrzać, doprawiając octem i ziołami. Nałożyć na talerze i udekorować chmurką twarożku koziego.
Skomentuj