Było już mleko jaglane, teraz pora na kolejne zdrowe mleko roślinne – owsiane. Tak samo proste do zrobienia, może być podawane samo (np.dla maluchów jako zamiennik mm) lub używane do wypieków, jako baza deserów i co tylko wyobraźnia Wam podpowie. Mleko owsiane można lekko posolić lub dosłodzić zdrowym zamiennikiem cukru (np.syrop z agawy, stewia, syrop klonowy).
Co będzie potrzebne :
– płatki owsiane (1 miarka)
– przegotowana woda (4-5 miarek)
– ewentualnie sól, substancja słodząca
Wykonanie :
Płatki owsiane ugotować w jednej miarce wody (czyli np. 100 ml płatków i 100 ml wody). Zmiksować w blenderze z resztą przegotowanej wody. Żeby pozbyć się resztek owsa przecedzić przez gazę/płótno lub drobne sitko. Można przechowywać w lodówce do 48 godzin.
Skomentuj