Uuuu ostro dzisiaj było 🙂 zielone curry z kurczakiem i warzywami, z chlebkiem naan i naszą ulubioną słodko-pikantną sałatką z zielonego ogórka (przepis w kolejnym poście). Łucja zajadała się chlebkiem moczonym w sosie i warzywami – rośnie nam kolejna miłośniczka orientalnych smaków 🙂
Co będzie potrzebne:
– pierś z kurczaka ( w wersji wege można zastąpić np. kalafiorem)
– fasolka szparagowa lub groszek cukrowy
– czerwona papryka
– szalotka
– zielona pasta curry
– trawa cytrynowa
– liście limonki kafir
– chilli (dodałam pastę sambal oelek)
– puszka mleka kokosowego
Wykonanie:
Na patelni podgrzać pastę curry z trawą cytrynową i chilli, wrzucić kurczaka pokrojonego w nieduże kawałki i chwilę podsmażyć. Dorzucić warzywa (fasolkę można wcześniej chwilę podgotować), wymieszać i podsmażyć. Wlać mleko kokosowe i wrzucić liście limonki kafir. Dusić na wolnym ogniu aż sos zredukuje się i zgęstnieje. Podawać z ryżem lub chlebkiem naan.
Skomentuj