Kiedy dziecko budzi się przed 7 rano (kto wymyślił tę głupią zmianę czasu?!) można zaszaleć i zwykły środowy obiad zamienić w małą ucztę 😉 domowe dyniowe gnocchi z grillowaną kaczką w glazurze śliwkowej – brzmi bajecznie? I tak smakuje więc może to jest pomysł na weekendowy obiad?

Co będzie potrzebne (gnocchi dyniowe):

– 500 g puree z ziemniaków
– 500 g puree z dyni
– 150 g mąki
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 jajko i 1 żółtko
– łyżeczka słodkiej papryki
– pół szklanki startego sera (u nas chedar ale może być parmezan lub ser kozi/owczy)

Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki (puree z dyni wcześniej podgrzać około 20 minut żeby wyparowała woda i wystudzić) zagnieść ciasto (może się okazać że potrzebne będzie trochę mniej lub trochę więcej mąki – w zależności od rodzaju ziemniaków). Z ciasta zrobić rulon, pokroić na plastry i widelcem lekko spłaszczyć robiąc wzorek. Gotować w osolonej wodzie aż wypłyną i jeszcze parę sekund. Można podać same (np.z szałwiowym masłem) lub jako dodatek do mięsa lub z sosem.

image

Co będzie potrzebne (grillowana kaczka w glazurze śliwkowej):

– piersi z kaczki
– 3 łyżki płynnego miodu (użyłam gryczanego)
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
– 3 łyżki powideł śliwkowych

Wykonanie : Naciąć skórę na piersiach nie przecinając mięsa. Przygotować marynatę: wymieszać miód z sosem sojowym i przyprawą pięć smaków. Mięso zamarynować na minimum pół godziny. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej (zaczynając od strony ze skórą) przez około 10-12 minut z każdej strony smarując powidłami od czasu do czasu.