Proste ciasto na weekend – szarlotka sypana. Nie wymaga zagniatania, miksowania, ucierania.Bez jajek, ciasto łączy masło i sok wypływający z jabłek. Najdłużej trwa pieczenie, ale wtedy możecie zająć się relaksem 🙂

Co będzie potrzebne:

– 1 szklanka mąki pszennej
– 1/2 szklanki cukru
– 1 szklanka kaszy manny
– 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
– 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
– cynamon
– 150 g masła

Wykonanie: Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. Podzielić na 3 części. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, można też drobno pokroić.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki można wysmarować masłem.

Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek wymieszanych z cynamonem. Następnie wysypać kolejną część suchych składników, dalej resztę jabłek i na wierzch ostatnią porcję mąki z kaszą i cukrem.

Masło (najlepiej zimne) zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić na cienkie płatki nożem i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.



Reklamy