Dzisiaj światowy dzień makaronu – najlepiej go uczcić szykując włoską pastę 🙂 Makaron z sosem jest dla mnie daniem na kryzysowe sytuacje, gdy mam mało czasu – robi się szybko, idealnie nadaje się do tzw . czyszczenia lodówki. Dzisiaj proponuję fusilli all’arrabiata – pyszny ostry sos na bazie czosnku, chilli i pomidorów. Ostrość sosu zależy od Waszych preferencji, ale nie powinien być mdły – w końcu arrabiato to po włosku wściekły 🙂 Żeby danie było jeszcze bardziej treściwe dodałam podsmażony boczek.

Co będzie potrzebne:
– papryczka chilli
– 2 ząbki czosnku
– 500 ml pulpy pomidorowej lub pomidorów w kawałkach
– świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano
– oliwa
– 100 g boczku w słupkach
– 200 g ulubionego makaronu
– ser pecorino lub parmezan
Wykonanie:

Papryczkę chilli, czosnek i zioła drobno posiekać. Smażyć chwilę na patelni lub w rondlu z dodatkiem oliwy, aż uwolnią aromat. Wlać sos pomidorowy i dusić około 10 minut.
Boczek pokrojony w słupki zrumienić na suchej patelni.

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody aż będzie al dente. Odcedzić i wrzucić do sosu pomidorowego. Boczek delikatnie przełożyć do sosu z makaronem jak najbardziej odsączając go z wytopionego tłuszczu.
Posypać startym serem pecorino lub parmezanem.