Naleśniki na mleku jaglanym z musem bananowym – dobre na początek dnia, ale również na podwieczorek. W klasycznym cieście naleśnikowym zastąpiłam mleko krowie roślinnym – domowym jaglanym, ale można użyć też owsianego lub ryżowego. Naleśniki są dużo delikatniejsze, wg mnie trochę dłużej się smażą niż normalne, ale w smaku są bardzo dobre. Posmarowałam je musem bananowym z odrobiną soku pomarańczowego, dla łasuchów polecam jeszcze z polewą czekoladową 😉
Co będzie potrzebne:
– mąka pszenna lub inna ulubiona
– mleko roślinne
– jajko
– odrobina masła na patelnię
– banan
– sok z pomarańczy
Wykonanie:
Mąkę zmiksować z jajkiem i mlekiem jaglanym do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ja wolę rzadkie ciasto bo się lepiej rozprowadza po patelni). Patelnię rozgrzać, posmarować odrobiną masła klarowanego i nakładać ciasto. Smażyć naleśniki z obu stron. Banana zmiksować z kilkoma kroplami soku z pomarańczy, gotowym musem posmarować naleśniki i złożyć w kopertę lub zrolować.
Skomentuj